This is a house on a compact but steep sloped stand in Laudium, Pretoria.

The floor plates are arranged on split levels, with an entertainment level on the lower level.

 

This is a project dating back to the 1989.  The developers were already appointed to produce in access of 1000 low cost housing for the newly established Lotus Gardens Suburb in Pretoria.  After they had erected phase 1 of their contract, concerns were raised about the quality and suitability of the residences. 

We were consulted to try and improve the end product, but still remain within the contract the developers had.  The developers were erecting one type of unit regardless of orientation, siting and owner preference.

As one of our first CAD projects (Autocad 2.6), we developed 6 prototypes.  Some prototypes concentrated on more bedroom space, others on more living areas.  The buyers were then given an option to choose their preferred unit.  Each units was then mirrored and rotated to suite the site and orientated to the desired direction.  Whilst the units were compact - around 60m sq - the siting and design allowed the new home owners to easily expand the units in future.  It took into account the expansion and additions of bedrooms, living areas and garages.   

Original township plan

Lotus Gardens in 2004

Lotus Gardens in 2018

 

 

The main objectives of the additions to House Dockrat, according to Architecture SA (1981) is to achieve harmony between the old and new structure and to satisfy fully the client's brief. Tayob strove to “achieve a blending of old and new spaces, colours, finishes and facilities”, both internally and externally. Tayob took care to select a minimal maintenance face brick with a specific colour that would “blend well” with the new. According to Architecure SA (1981), another element which contributes to the overall unification of the original and the add-on architecture is the sheet metal roofing with oversized facias which extend vertically on the exterior elevation acting as cladding; not dissimilar to a shiplap or weatherboard effect. The clients and initial owners of House Dockrat, Ebrahim and Jamila Dockrat, approached the architect in 1977 with a set of simple objectives. The client wanted to retain and extend the original plastered masonry residence with the extension being of maintenance free face-brick (Personal interview Tayob Architects, 2011).

Climatic Considerations

House Dockrat was built in an era when development and progress far overshadowed the importance of and need for climatic sensitivity and responsiveness. However this dwelling does have some climatic considerations which enhance the living experience greatly; e.g. large windows on the northern façade allow for the ingress of natural light. The structure has sufficient insulation which reduces the amount of energy flow in and out of the house, keeping the interior at a comfortable constant. Also, windows are set deep into the walls to provide additional solar protection.

 

Awards

This house received notable mention in the journal Architecture SA in 1981 and was later awarded a Merit from ISA (The Institute of South African Architects now SAIA) (Artefacts.co.za; Architecture SA, 1981; Aziz Tayob Architects, 2011).

 

also refer to able.wiki.up.ac.za